13.08.2022

#БългарскиГласовеЗаЕвропа

Едва 17-годишна, Александра Умленска от Кюстендил вече е признат изобретател. Освен че е ученичка, тя е и преподавател по математика и физика и води уроци безплатно. А рафтовете на библиотеката й не успяват да съберат всички нейни отличия от състезания в точните науки. Сред иновативните й изобретения са робот-помощник и колело, задвижвано от въздуха.

Александра е една от участничките в конференцията „Български гласове за Европа: Гласът на младите“, която ще се състои на 2 март в Пресклуба на БТА в Кюстендил.

Представям си Европа като една бързо развиваща се общност от млади хора, тъй като имаме изключително голям капацитет да допринесем за нейното развитие. Имаме потенциал за екология, развитие, усъвършенстване на умните градове. Европа има богата култура, а това е само една предпоставка да се развиваме. Искам в Европа да има стабилно образование, защото имаме изключително талантливи, можещи и знаещи деца, което се доказва от отличията им в международните състезания. Те имат иновативни идеи, които трябва да бъдат развивани. Според мен и „най-лудата идея“ трябва да бъде подкрепяна„,  разказа Александра пред кореспондента на БТА в Кюстендил Елица Иванова.

Последната й собствена разработка е the past future bike – велосипед, задвижван от въздуха, за което е използвала стар ръждясал  модел „Украйна“. Идеята й дошла от необходимостта за екологичен и ефективен метод на придвижване в градски условия, а заедно с това прави връзка между миналото и бъдещето. Колелото  е екологично, компактно, безопасно и не изисква човешка сила. Използва енергията на сгъстения въздух. Мощността на the Past Future Bike е 0,96 конски сили.

Сред иновативните проекти на Александра е и робот-помощник. Той също се задвижва от екологично чист източник на енергия. Включва добавки, които помагат за употребата му в модерното ежедневие. Роботът има възможност да бъде персонализиран и  така да получи различни приложения – от робот-асистент, рецепционист до приятел за деца и възрастни.

Александра със своя робот

Александра проявила интерес към инженерните науки още в осми клас. Тогава разработила звездна карта на едни от най-известните 50 съзвездия. Целта на проекта Star Seeker е образователна – да се използва в училище, но е приложим и като образователна игра. Проектът  включва микроконтролер, рид контакти и мултивибратори. Използвана е най-новата технология за провеждане на светлина – фиброоптични влакна.

Звездна карта на едни от най-известните 50 съзвездия, направена от Александра

В десети клас Александра е спечелила 95 процента на състезанието „Градове на бъдещето“- университетска олимпиада на Икономическия университет във Варнаq и съответно била приета в университета още тогава. През тази година, благодарение на робота, подобрила успеха си на 100 процента.

Химията и математиката ми бяха изключително проблемни. Реших да се явя на олимпиада, а резултатите от нея ми дадоха добър пример, че не трябва да се отказваме от нищо. Научиха ме и на това, че във всяка наука имаме шансове„, разказва ученичката. В момента тя преподава химия в частно училище като външен лектор и  математика в частна платформа. „За мен най-важното е да предам знанията си„, казва още Александра. И макар че много време между уроците и разработките не й остава, тя споделя, че обича конната езда, да кара велосипед и мотоциклетните състезания.