30.01.2023
Тодор Маринов

Флоренция, 10 декември /Спец. пратеници на БТА Иван Лазаров, Марина Петрова/
Еврокомисар, който да отговаря за гражданските инициативи, предлага предприемачът Тодор Маринов, участник в Конференцията за бъдещето на Европа.

Смисълът на този форум е да се засили чуваемостта на европейските институции към гражданите, а за това са нужни нови инструменти, чрез които гражданите да имат по-пряка връзка до Европейския парламент и до Европейската комисия, коментира за БТА Маринов. Сега тази връзка е ограничена и зависи от тежки процедури, смята той.

Неговата идея е, че за подобряване на диалога може да има отделен еврокомисар, който конкретно да отговаря за гражданските инициативи, да ги придвижва по-бързо в Европейската комисия или в Европарламента. Това негово предложение е вписано за обсъждане като една от препоръките в рамките на форума.

Тодор Маринов е сред гражданите участващи в дискусиите за бъдещето на Европа, избрани на случаен принцип. „Получих телефонно обаждане от една социологическа агенция и след като попълних кратка анкета, ми предложиха да се включа във форума, съгласих се, защото съм оптимист за бъдещето на Европа, но виждам, че има проблеми, които могат да бъдат решени“, разказа той.

Маринов е участвал в първата среща в Страсбург, след това в онлайн дискусия и сега в заседанието на европейския граждански панел, посветен на въпросите на европейската демокрация, ценности, принципите на правовата държава и сигурността, чийто домакин е Европейският университетски институт във Флоренция, Италия. Като предприемач той смята, че членството на България в ЕС определено е помогнало на бизнеса му.

Сред предложенията, които гражданите във форума обсъждат, той подкрепя идеята за единна европейска минимална работна заплата, защото по този начин ще бъдат защитени правата на всички работници в рамките на ЕС.

„Сега за една съща работа, която работниците извършват, във всяка държава членка се плаща различна ставка, което е несправедливо, затова трябва да се подобри връзката на гражданите с органите, които гласуват регламентите и директивите в ЕС“, каза Маринов.

Работата на обособените подгрупи на конференцията във Флоренция, в които дискутират граждани и експерти ще продължи и през следващите два дни.


Вижте как започнаха дискусиите във Флорениция:

Първи ден последното заседание на Гражданския панел по въпросите на европейската демокрация и ценности, принципите на правовата държава и сигурността, част от Конференцията за бъдещето на Европа


Ако и вие имате идея за бъдещето на Европа, споделете я на многоезичната
дигитална платформа.