31.01.2023

Флоренция, /Спец. пратеници на БТА Иван Лазаров, Марина Петрова/
Бих искала допитване до гражданите да има не само на европейско равнище, а и в отделните държави, каза Иванка Иванова, която участва в Конференцията за бъдещето на Европа.
Домакин на хибридната среща, в която участват 200 граждани на ЕС е Европейският университетски институт във Флоренция, Италия.

Подобно на другите участници в дискусиите, Иванка е избрана на случаен принцип след обаждане от социологическа агенция. Приех да се включа в гражданския дебат за европейското бъдеще, защото това е форма на общуване, в която се зачита гласът на всеки един обикновен гражданин, коментира за БТА Иванова.

Тя е пенсионер от Варна, икономист по образование, работила дълги години в системата на корабоплаването. За нея от всички теми на конференцията във Флоренция, свързани с европейската демокрация, ценности, принципите на правовата държава и сигурността, най-важна е сигурността.
Без да е гарантирана сигурността на ЕС, не могат да се реализират всички други значими сфери – здравеопазване, образование, култура, екология„, посочи тя.

По думите й тази тема е много важна за страните членки от Балканите, защото те са крайна граница на Евросъюза.

Иванова смята, че ограничаването на дискриминацията трябва да бъде свързано както с хората, така и с държавите за да няма рязка граница между бедни и богати държави в общия Европейски съюз.
Тя е убедена, че европейските лидери ще се вслушат в гласа на гражданите. В рамките на дискусиите, проведени досега, всяко едно мнение се изслушва много внимателно от медиаторите, които помагат на участниците в отделните групи, а мненията са много и са различни, коментира тя. „Дано и родните политици вземат пример от европейските и се вслушат в гласа на хората„, обобщи участничката.

Предложенията от заседанията във Флоренция ще бъдат обобщени в неделния ден на пленарно заседание.

Ако и вие имате идеи за бъдещето на Европа, споделете ги на многоезичната платформа.
Следете и специалната емисия на БТА „Български гласове за Европа“.