28.11.2023

Мечтая през 2050 година Европа да е едно прекрасно място за живеене, място без пластмаса и вредни отпадъци. Свободна и мирна Европа. Това е Европа-та в, която искам да живея. С усмихнати и добри хора“. Това каза в интервю за БТА Весела Николова, собственик на заведението Butlers Coffee&Kitchen в Бургас – първото, включило се в инициативата на местната община за намаляване на полимерните отпадъци и спиране използването на материали за еднократна употреба. Обектът е носител на престижното екологично лого „Син етикет“ – знак за отличаване на заведенията за хранене и развлечения, които не предлагат пластмасови продукти за еднократна употреба.

Според Весела Николова пластмасата е проблем, който засяга и климата, а климатичните промени са породени не само от естествени процеси, но и от човешката дейност. „Сигурна съм, че има още много други като мен, които са ангажирани за опазването на околната среда и които знаят, че от тях, а не от някой друг, зависи да се променят нещата в света“, добави тя.

Не е нужен закон, за да използваме рециклирани материали

Все повече се говори за борбата с пластмасата, за смяна на пластмасовите консумативи, особено покрай забраната за тяхното използване. Но тя няма как да се разгради и да изчезне без нашите усилия. Всичко зависи от нас и трябва да сме ангажирани към по-отговорно отношение към човека, природата, градската среда, е убедена Николова.

Тя не чака закон, за да въведе в заведението си използването само на рециклирани материали. В него се предлагат само биоразградими чаши за топли напитки, чинии, купи и тарелки, контейнери за транспортиране на храна за дома, прибори за хранене, сламки и бъркалки. Водата е в стъклени бутилки, а поръчките до дома се слагат в рециклируеми торбички.

„Всички сме една общност, в която трябва да инвестираме и да полагаме усилия. Това е същото като „кой ще изчисти градинката пред блока“ или „кой е отговорен за това, че някой се е изхвърлил боклука точно пред моята врата“. Не ни коства да положим малко усилия. Важното е да живеем добре, здравословно, да сме съпричастни и да си помагаме, а не толкова, че си генерирал в проценти по-малко печалба от това, което по принцип би генерирал“, смята младата дама.

По думите й не трябва да е цел използването на възможно най-евтиния консуматив. „Започнах моята мисия преди шест години. По времето, когато реших да се откажа изцяло от пластмасата, нямаше такова наличие на хартиени консумативи на пазара в Бургас. Но ето, че успях. Надявам се, че чрез това което правя и показвам, ще успея да променя нагласите и на другите – да променят навиците си и да разберат, че има и други алтернативи. Това е моята концепция за развитието“, каза Николова. Тя смята, че абсолютно всяко пластмасово изделие, което се използва в едно заведение, може да бъде заменено с биоразградим продукт.

Живот без пластмаса е възможна мисия

В заведението си Весела е заменила найлоновите чували за отпадъци с торби от царевична и тръстикова суровина. Всички прозрачни чаши, които изглеждат като пластмасови и наподобяват найлон, също са изцяло от растителен произход. А поставени в компост или във вода се разпадат до дни. Друг вариант е да си пием кафето от ядливи чашки, които се правят от зърнени ядки.

„Надявам се да се завърна и към старата кампания, която ковид пандемията наложи да прекратя в моето заведение. Предлагахме отстъпка, за всяка закупена топла напитка, ако клиентът я вземе със собствена чаша за многократна употреба или пък ако дойде с кутийка за храна“, обясни Николова.

Тя приема всяка екологична инициатива и начинание с „отворени обятия“, като целта ѝ е да покаже на повече хора, че пластмасата може да бъде заместена с приятни и щадящи природата варианти. Не крие, че преди да започне подмяната, е имала известни притеснения предвид по-скъпата цена на този вид консумативи, но с времето проблемът е бил решен. Убедена е, че успехът идва с много постоянство и следване на принципа за нулев отпадък. Нейната мисия е хората да водят по-здравословен начин на живот.

На въпрос какво би казала на хората, които искат да живеят без пластмаса, но им се струва трудно това ежедневие, тя посочи, че това не е мисия невъзможна. „Хората са много ангажирани и натоварени в ежедневието си и всеки търси по-лесното и по-удобното. Сякаш не остава време да се мисли за тези неща, а трябва да се намери. Трябва да се започне отнякъде – например да носиш собствената си торба за пазар, да пазаруваме, когато е възможно с наши съдове – кутии, буркани, бутилки за многократна употреба. Трябва да изпитваме удовлетворение, че помагаме на природата и климата“, каза още за БТА Николова.

Климатичните промени и опазването на околната среда ще бъдат във фокуса на дискусия, която БТА организира в своя пресклуб в Бургас на 20 май т.г. от 10:00 ч. Весела Николова е един от участниците във форума. Събитието е в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията осъществява с подкрепата на Европейския парламент. Дискусията може да се проследи на живо в YouTube-канала и Фейсбук-страницата на БТА.