01.07.2022

Маастрихт, 12 февруари (Елина Кюркчиева и Мирослава Безус, БТА)

Необходимо е единно управление на кризата с COVID-19 в целия Европейски съюз, каза в интервю за БТА 62-годишната Галя Захариева, която е строителен техник от София и е сред българските участници в Конференцията за бъдещето на Европа. В момента административните изисквания при пътуване между отделните държави създават излишни спънки.

Днес е вторият ден от тридневната заключителна пленарна сесия на гражданския панел на тема „Ролята на ЕС в света и миграцията“. Международният форум е част от Конференцията за бъдещето на Европа, която има за цел да определи посоката на развитие и промяна на Съюза чрез препоръки и идеи от европейските граждани.

Българката е част от работна група, в която се разисква темата с мигрантите. Според Захариева трябва да има ясен регламент и срокове за тяхното приемане в Съюза, като цялостният процес и интеграцията им да приключва до две години. Тя обаче е скептична доколко ще бъдат реализирани обсъжданите теми и препоръки по „болезнената за Европа тема за мигрантите“.

Повечето предложения в дискусионната гражданска група са в подкрепа на правата на мигрантите и няма крайни мнения против приемането им. „Всички сме хора и приемаме, че никой не е тръгнал да напуска къщата си от добро„, посочи Галя Захариева.

По думите й сред обсъжданите препоръки е да има обща политика на ЕС за мигрантите и единен стандарт за отпускането на средствата за тях. „Ако в България един мигрант получава 100 лева, то толкова трябва да получава и в Германия„, допълни Захариева. Искам една много по-организирана Европа в бъдеще, обобщи тя.

Днес е вторият ден от тридневната заключителна пленарна сесия на гражданския панел на тема „Ролята на ЕС в света и миграцията“- част от Конференцията за бъдещето на Европа. Участват двеста представители от страните-членки на Европейския съюз, избрани на случаен принцип, с различен профил и възраст. Те трябва да изготвят свои препоръки на базата на работата си в предишните две пленарни сесии по панела, проведени през октомври и ноември 2021 г. – в Страсбург и онлайн.