30.01.2023

Десета дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата й „Българските гласове  за Европа“

 1 март 2022

Каква Европа искат младите хора? В какъв Европейски съюз искат да живеят днес и през 2050-та година? Какви са мечтите им? Какво искат да променят?

За младите и с младите ще бъдат търсени отговори на тези въпроси на конференцията „Български гласове за Европа: Гласът на младите“, която Българската телеграфна агенция организира на 2 март 2022 г. (сряда) в Пресклуба си в Кюстендил.

Младите хора са в центъра на дебата за бъдещето на Европа. Ето защо решихме 2022 г. да бъде Европейска година на младежта. Това е година, която е посветена на младите европейци и която искаме да изпълним със съдържание заедно с тях, не само за тях, каза за БТА еврокомисарят Мария Габриел. 2022 ще бъде година, в която младежите ще бъдат подкрепени да споделят своите идеи за бъдещето, които да реализираме заедно, посочи още тя.

Еврокомисарят Мария Габриел съвместно с евродепутатите Цветелина Пенкова и Ангел Джамбазки, кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният управител Катя Димитрова и генералният директор на БТА Кирил Вълчев ще открият конференцията.

Проучване на ЕС по този Европейската година на младежта показва, че младите се вълнуват от теми като Европа след Ковид-пандемията, образование и обучение, околна среда и климатични промени, здраве и антидискриминация. Това ще са и теми на дискусията в Кюстендил, събрани в три направления:

✅ ключовата роля на младите за оформянето на бъдещето на Европа;

✅ възможностите за работа, образование, обучение, пътуване, социален живот;

✅ перспективите младите да придобият знания и умения за професионално и личностно развитие.

За участие в дискусията са поканени активни и способни младежи от Кюстендил с постижения в сферите на науката, спорта, изкуствата, на също и експерти и хора, работещи с младите в града.

Сред участниците са Ерика Зафирова – състезателка по художествена гимнастика и златна олимпийска медалистка от Токио 2021, ученичката  Александра Умленска –  автор на технически и научни изобретения, живеещата в чужбина Бояна Алексова – млада художничка и еколог,

Ема Христова– представител на младежки Европейски парламент, ученичката Ани Ковачева – активистка на сдружение „Ларго“ и една от българските участници в Конференцията за бъдещето на Европа. Онлайн ще се включат  и четирима студенти от Физико-технологичния факултет на Пловдивския университет – база Смолян: Адрияна Казакова, Георги Македонски и бесарабските българи Сергей Стайков и Руслан Михов.

В дискусията ще участват още Любомира Велинова –управител на Областния информационен център, Мая Стойчева – началник на Регионално управление на образованието, Дима Укалска – началник на общинското управление „Култура и духовно развитие“, Евгени Серафимов – художник и педагог, Лозен Йорданов – режисьор, председател на сдружение „Дебют“, Иван Андонов – председател на ОбС в Кюстендил и на кюстендилското читалище „Братство“, Чавдар Ненов – директор на Общинския драматичен театър.

Можете да следите дискусията на живо във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/523780595717573, както и в YouTube-канала на БТА: https://youtu.be/kOac4W4t5uw

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“ с подкрепата на Европейския парламент:  https://europe.bta.bg/