30.01.2023

Деветнадесета конференция, организирана от БТА в рамките на инициативата ѝ „Българските гласове за Европа“

През изминалите две години пандемията и войната в Украйна предизвикаха нуждата от бърза реакция на властите в България и Европейския съюз и извадиха на показ важната роля на неправителствения сектор. Неправителствените организации и активните, социално отговорни граждани бяха и още са там, където държавата и общините често изнемогват.

На гражданската активност и на предизвикателствата пред неправителствения сектор е посветена дискусията „Граждани, обединени в кризите: Български гласове за Европа“, която БТА организира в пресклуба си в Добрич на 11 май в рамките на инициативата си „Български гласове за Европа“.

Конференцията се очаква да открият евродепутатът Цветелина Пенкова, кметът на Добрич Йордан Йорданов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Кризата извади на преден план необходимостта на социалния модел на ЕС и ясно се видяха проблемите в по-слабо развитите региони, лишени от ефективни системи за социални грижи. В Европейския парламент отчетохме тези слабости и нуждата от подкрепа и подобрения. В началото на годината в Комисията по регионално развитие в Европейския парламент започна работа по Европейски план за действие, който да стимулира социалната икономика, каза за БТА евродепутатът Цветелина Пенкова. В него попадат всички неправителствени организации, малки и микропредприятия, които предоставят социални грижи и услуги. Социалната икономика ще подпомогне прехода към по-зелена и по-справедлива Европа. За да се случи това, имаме нужда от по-големи инвестиции в социалния капитал на България.

Дискусията ще бъде излъчвана в социалните мрежи на БТА: във Фейсбук (https://www.facebook.com/events/394891558903141) и в YouTube: https://youtu.be/d7jHHsMzAQ4  

За участие във форума каним представители на държавната и местна власт, НПО сектора и Областен информационен център, граждани с активна позиция и заслуга за развитието на гражданското общество в областта, доброволци, педагози, ученици и други.

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“ с подкрепата на Европейския парламент.

За повече информация следете сайта на инициативата:  https://europe.bta.bg/