18.05.2022

Осемнадесета конференция, организирана от БТА в рамките на инициативата й „Българските гласове  за Европа“

9 май 2022

Гражданите имат думата.
Това е основният замисъл на Конференцията за бъдещето на Европа, в която Българската телеграфна агенция се включва с инициативата си  „Български гласове за Европа“.

На гражданското участие и конкретно на взаимоотношенията на гражданското общество и институциите е посветена специална дискусия, която БТА организира в пресклуба си в Шумен на 10 май.

Очаква се конференцията да бъде открита от евродепутата Ангел Джамбазки, омбудсмана Диана Ковачева, зам.-областния управител Николай Колев, от Найден Косев – заместник-кмет “Образование и култура” на община Шумен и генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Темата е от изключително важно значение в контекста на динамичното време, в което живеем. Време, в което институциите са призвани много бързо да се променят, за да отговорят на променящата се среда, но също така и на настойчивите очаквания на гражданите за добра администрация, каза за БТА омбудсманът Диана Ковачева. Правото на добра администрация е сред правата, които често са нарушавани, понякога без дори самите граждани да си дават сметка за това. Около 11 процента са броят на жалбите, свързани с нарушено право на добра администрация. С близо 30 процента се е увеличил броят на хората, които са се обърнали към институцията на омбудсмана. Миналата година над 65 000 души са потърсили съдействие от него.

Дискусията ще бъде излъчвана в социалните мрежи на БТА: във фейсбук (https://www.facebook.com/events/734376017725776) и в YouTube: https://youtu.be/QtOKgPT1dtU

В конференцията ще участват Светлана Маркова –зам.-кмет „Социална политика и здравеопазване“ на община Шумен, Ася Асенова – председател на Общинския съвет в Шумен, Даниела Йорданова – експерт в Областния информационен център в Шумен, проф. Добромир Добрев – преподавател по философия в Шуменския университет, Иван Капралов – бивш и последен омбудсман на Шумен, София Радославова – и.д. административен ръководител – председател на Окръжния съд в Шумен, Росица Василева – представител на Центъра „Европа директно“ и на Сдружение „Алдора“, Филип Петров – Народно читалище „Евролил“, Гергана Ширкова – секретар на Общинския младежки съвет в Шумен, Венета Господинова – директор на Комплекс за социални услуги за деца и семейства и др.

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“ с подкрепата на Европейския парламент.

За повече информация следете сайта на инициативата:  https://europe.bta.bg/