25.03.2023

Надявам се, че по-голямата част от препоръките ще бъдат реализирани и то по-скоро. Това заяви в интервю за БТА Десислава Симеонова, един от българските участници в Конференцията за бъдещето на Европа.

Според нея европейските институции и политиците ще се вслушат в гласа на гражданите, изразен в най-голямото допитване до европейците за това как виждат бъдещето на Стария континент. 

Биха се вслушали, защото препоръките и предложенията, отправени от гражданите, са изключително резонни и актуални. Изключително актуални са и спрямо събитията в момента, въпреки че началото на конференцията ги предхождаше„, заяви Симеонова за военния конфликт в Украйна, който също бе сред темите на форума. 

На заключителното събитие, провело се на 9 май в сградата на Европейския парламент в Страсбург, бяха представени основните резултати от работата на конференцията в отделни панели, които, обединени в доклад, бяха предадени на представители на европейските институции. Докладът съдържа общо 49 предложения, групирани в няколко теми, и 300 конкретни мерки. 

Сред актуалните теми бе бежанската криза, породена от военния конфликт в Украйна, започнал на 24 февруари. 

Миграцията беше актуална тема и преди, а сега – още повече, отбеляза Десислава Симеонова. В рамките на конференцията тя е участвала в панел, посветен именно на тази тема. Една от другите дискутирани теми е била свързана с евентуална промяна на Дъблинската конвенция, посочи още тя.  

Политиците, които бяха част от нашата работна група, ни посъветваха да заменим думата „промяна“ с „реформа“, тъй като тя е обвързана с много други неща и би отпаднала като предложение, разказа Десислава Симеонова. 

Като интересен момент тя открои предложението за намаляването на възрастта за придобиване на право на гласуване от 18 на 16 години, за което обаче не е постигнат консенсус сред участниците на форума. 

На въпроса как вижда бъдещето на Европа, Десислава Симеонова отговори: „Мирна и с нормален стандарт за живот на гражданите от Източна Европа. Ние сме граждани като останалите, но живеем много по-бедно, което поражда мигрантски вълни и обезлюдява малките селища. Това не е добре за нашата страна.“