25.03.2023

Включване, а не изключване на граждани, е бъдещето на Европейския съюз, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев в онлайн приветствието си при откриването на дискусията „Гражданското общество и институциите „, която БТА организира в пресклуба си в Шумен. Форумът бе 18-ата поредна дискусия от инициативата на Агенцията „Български гласове за Европа“, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.  Европа трябва да включва всеки гражданин, а не едни граждани да изключват други граждани. Заплахи като епидемии и войни са огромен риск за отказ от този основополагащ принцип на ЕС, към чието осъществяване Европа е вървяла столетия, посочи Вълчев.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев открива конференцията.

Поздравявам БТА за това, че може би е единствената национална медия в България, която обръща внимание на Конференцията за бъдещето на Европа и то последователно, системно и задълбочено, а не просто да я спомене като нещо минало и заминало. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки. Той е участвал във всички граждански панели в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, където, според него, гражданите са били подбрани, а мненията – едностранчиви. По думите му опитът за Конференцията и разговор с европейските данъкоплатци е добър, но резултатът не е нищо повече от очакваното, имайки предвид, че голяма тежест в организирането й има т.нар. федералистка група от европейски представители.

Когато говорим за добра администрация, няма как да не споменем хартата на Европейския съюз за основните права където правото на добра администрация е едно от ключовите, важните и новите права, свързани със задължението на администрацията да бъде отворена към гражданите и да предоставя качествени, навременни, добри услуги, заяви в приветствието си омбудсманът на България Диана Ковачева. За огромно съжаление институцията на омбудсмана е сезирана с немалък брой жалби, свързани с критики от страна на гражданите към работата на местната и централната администрация. Правото на добра администрация е сред правата, които за съжаление често са нарушавани, понякога дори без самите граждани да си дават сметка за това. Около 11 процента са броя на жалбите, свързани с нарушено право на добра администрация, но реално погледнато целият набор от над 14 000 писмени жалби, които сме получили, близо 65 000 граждани, които са се обърнали към институцията, всички те, по един или друг начин, засягат правото и очакването си за добри административни услуги, които за съжаление не винаги получават, уточни Ковачева.

Нужно е институциите да са отворени и търсещи диалог с гражданите, заяви заместник-областният управител на Шумен Николай Колев по време на дискусията. Според него хората трябва да усещат, че не са сами в кризите. Ролята на гражданското общество е да изисква промяна в дневния ред на институциите, да очаква прозрачност и прогнозируемост, смята заместник-областният управител на Шумен.

Ние, гражданите, независимо на какви постове сме, имаме изключителна нужда от това институциите да бъдат полезни на всеки един гражданин. Съпричастен съм на това, което чухме от предходните изказвания за това, че гражданинът трябва да бъде този, който да е център на интересите на развитието на Европейския съюз, заяви каза зам.-кметът на Шумен Найден Косев. Наред с исканията за по-силна икономика и социална справедливост, вече гражданите са изключително загрижени и искат да има и мир.

Дискусията в Пресклуба на БТА в Шумен

Предвижда се нова карта на социалните услуги, където общините трябва да имат малко повече глас, защото всяка община е специфична и знае какви са нуждите на нейните граждани, каза заместник-кметът с ресор „Социална политика и здравеопазване“ на община Шумен Светлана Марков. Тя отбеляза, че работят много добре с неправителствените организации и бизнеса. Бизнесът е много важна част от социалната политика на която и да е община, заяви тя. Заместник-кметът посочи, че в началото на ковид пандемията са направили всеобща инициатива „Помогни сега“, която за кратко е събрала над 600 хиляди лева, с които са осигурени социалните и здравните услуги в общината.

При 265 общини в България имаме едва десет обществени посредници, каза бившият и последен омбудсман на Шумен Иван Капралов. Той отбеляза, че Шумен има 16 години опит с институцията на обществения посредник. Капралов посочи, че през 2003 г. българското законодателство е дало възможност да се развива институцията на омбудсмана на национално и на местно ниво, но са необходими още законодателни промени.

Смятам, че Европа има нужда от повече федерализъм, защото вече е минала пътя на отечествата, каза каза преподавателят по философия в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Добромир Добрев. По думите му в момента в света на големи играчи като САЩ, Русия и Китай, Европейският съюз губи и не може да бъде геостратегическа сила. По думите му, за да бъде глобален играч, Европейският съюз трябва да върви към обединение, към промяна на договорите, което ще даде повече сигурност. Проф. Добрев каза още, че колкото повече една държава има възможности да плаща и да поддържа високо образовани специалисти и администрация, толкова по-добре стои демокрацията. Според него винаги демокрацията е свързана с високото икономическо развитие и социално ниво.

Проф. Добромир Добрев

Сред приоритетните цели на Европа трябва да бъде социализацията на емигрантите. Това каза София Радославова, председател на Окръжния съд в Шумен. Тя посочи, че през последните месеци се наблюдава голяма емигрантска вълна, която пристига не от Украйна, а от Афганистан и други държави и това според нея е проблем на Европа и ще бъде проблем до 2050 година, ако Европа не вземе някакви мерки.

Вижте цялата дискусия: