25.03.2023

Маастрихт, 11 февруари (Елина Кюркчиева и Мирослава Безус, БТА)
Конференцията за бъдещето на Европа е най-смелото упражнение по демокрация. Това е отвореното публично пространство за идеи на европейските граждани, каквото те до момента не са имали, каза на брифинг за журналисти в Маастрихт, Нидерландия, заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица. Тя присъства на заключителната пленарна сесия с 200 участници в Конференцията от гражданския панел за ролята на Европейския съюз в света и миграцията.

В срещата участват представители, избрани на случаен принцип, с различен профил и възраст, от всички държави-членки. Те ще изготвят своите препоръки на базата на работата си в предишните две пленарни сесии по панела, проведени през октомври и ноември 2021 г. – в Страсбург и онлайн.
Темите, които участниците ще обсъждат в рамките на три дни са: автономност и стабилност; ЕС като международен партньор; стабилен ЕС в един мирен свят; миграцията от хуманитарна гледна точка; отговорност и солидарност в целия ЕС. Разискванията се основават на мнения на европейски граждани, събрани и обобщени в Многоезична цифрова платформа.

Ние сме длъжни да създадем нашата демокрация, такава че, да отговаря на нашето бъдеще. Затова се опитваме да включим гласът на гражданите в правенето на политиките на Съюза. Оптимист съм, че в следващите няколко години това ще се случи. Трябва да слушаме гражданите, а не само институциите„, подчерта Шуица.

Заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица в Маастрихт

Началото на Европейския съюз е поставено преди 30 години с подписването на Договора от Маастрихт, припомни в приветствието си към участниците Маартен ван Гаанс от управата на нидерландската провинция Лимбург. „Функцията на Европейския съюз е основана на представителната демокрация, затова е толкова важно, че вие днес сте тук, не просто да дискутирате, а да го дооформите„, каза Гаанс.

Създаването на единна агенция, която да регулира дейността на правозащитните неправителствени организации, подпомагащи мигрантите да влизат в ЕС, е една от препоръките до момента на гражданския панел. Това каза пред БТА 28-годишният финансист Красимир Златинов, който е сред българските участници. „Европа трябва да приема повече образовани мигранти, но при ситуация на военен конфликт няма как да ги избираме. По един или друг начин обаче трябва да се опитваме да предпазим европейците от различните нашествия на мигранти. Създаването на единна европейска армия, която да откликва в моменти на турбуленция също е сред целите на Европа в бъдеще„, допълни Златинов.

В рамките на тридневната гражданска сесия, която бе открита днес, ще се оформят препоръките за посоката на развитие на Съюза в следващите години. В Международната цифрова платформа на Конференцията са посочени 150 идеи, свързани с миграцията и ролята на ЕС в света. Част от тях, които получат 70 процента подкрепа от участниците в гражданския панел, ще бъдат оформени като препоръки и представени на пленарното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург през март.

Граждани на ЕС заседават в Маастрихт