22.09.2023

Предложенията на гражданите, събрани в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, задължително трябва да бъдат взети много сериозно под внимание, да бъдат разгледани и имплементирани. Това каза в интервю за БТА евродепутатът Илхан Кючюк, един от тримата български евродепутати, представляващи Европейския парламент в Конференцията.

Според евродепутата една част от предложенията ще успеят бързо да бъдат имплементирани, за други ще трябва да бъдат направени кардинални промени и това изисква консенсусно усилие от страна на европейските държави. Посоката е ясна: или отиваме към промяната на договорите, за да бъде изградена една по-федеративна структура, или оставаме на нивото на един по-разхлабен Европейски съюз, който ни дава възможност да правим толкова, колкото е разписано в договорите, каза тай.

Конференцията за бъдещето на Европа представляваше поредица от дебати и дискусии, водени от гражданите, които дадоха възможност на хората от цяла Европа да споделят — от пролетта на 2021 г. до пролетта на 2022 г. — своите идеи и да спомогнат за оформянето на бъдещето на Европейския съюз. Конференцията приключи на 9 май, когато съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията представиха на председателите на Европейския парламент, Съвета и Комисията окончателен доклад, съдържащ 49 предложения, определени в девет теми, които включват близо 320 конкретни мерки. Сега трите институции проучват възможните последващи действия.

Илхан Кючюк оценява като ползотворни дебатите и резултатите в рамките на Конференцията, тъй като това показва разнообразието в Европейския съюз (ЕС). Всичко опити, по думите му, ЕС да бъде вкаран в рамки са се провалили. „Защото богатството на Европейския съюз и идеите на европейците са по-големи, отколкото идеите на всеки един политик“, каза той.

Според Илхан Кючюк всички усилия на европейските институции са в много голям синхрон с желанието на гражданите. „На моменти дори желанието на гражданите е по-голямо от това на бюрократите и политиците. Има желание за по-централизирана структура“, каза той. Това има предимства: дава възможност да се взимат по-бързо и по-единно решения.  От друга страна, създава усещането, че тези държави, които са по-подготвени, имат по-голям и исторически, и административен опит в ЕС, ще бъдат много по-адекватни. И тук е надбягването с времето, смята евродепутатът.

Според него трябва да бъде направен т.н. follow-up – да се последва всичко, което е постигнато досега, каза Илхан Кючюк. Тезата му е, че това не трябва да бъде едно от упражненията. В ЕС и преди това е имало много обществени консултации, характерни са за държави като Франция, казва той и добавя: „Трябва механизъм, който да е устойчив: не ad hoc, а постоянен механизъм за консултации с европейското гражданско общество“. 

Кои идеи, предложени от гражданите, могат най-бързо да се превърнат в политики? Успех ли е, че 50 хил. са предложенията, дадени от граждани в дигиталната многоезична платформа? Какво бе българското гражданско участие в Конференцията за бъдещето на Европа?

Отговори на тези и други въпроси вижте в пълния запис на интервюто:

Илхан Кючюк даде добра оценка на инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, коята Агенцията изпълнява от ноември 2021 г. до края на юни 2022 г. с подкрепата на Европарламента.

Заключителната конференция на инициативата „Български гласове за Европа“ ще се проведе на 20 юни в зала „МаксиМ“ на БТА в София от 10:00 ч. Събитието ще се излъчва пряко в социалните мрежи на БТА:
Фейсбукhttps://www.facebook.com/events/1184121655687304 и в Ютюбhttps://www.youtube.com/watch?v=J-vFuqm-8Yk.