28.09.2023

Каква Европа искат българските граждани?

На тази тема е посветена конференцията, която Българската телеграфна агенция организира на 20 юни 2022 г. (понеделник): заключително събитие на инициативата  ѝ „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа.

Очаква се в конференцията да участват евродепутатите Андрей Новаков, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки, социологът Първан Симеонов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, експерти по европейски политики, участници от България в Конференцията за бъдещето на Европа, журналисти и др.

Ще бъдат обсъждани резултатите от първото в такъв мащаб допитване до гражданите на ЕС за бъдещето на съюза.

Конференцията за бъдещето на Европа е поредица от дебати и дискусии, водени от гражданите, които дадоха възможност на хората от цяла Европа да споделят — от пролетта на 2021 г. до пролетта на 2022 г. — своите идеи и да спомогнат за оформянето на бъдещето на ЕС. Конференцията приключи на 9 май, когато съпредседателите на Изпълнителния съвет на Конференцията представиха на председателите на Европейския парламент, Съвета и Комисията окончателен доклад, съдържащ 49 предложения, определени в 9 теми, които включват близо 320 конкретни мерки. Сега трите институции проучват възможните действия по тези предложения.

Предложенията на гражданите, събрани в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, задължително трябва да бъдат взети под внимание, да бъдат разгледани и имплементирани“, каза БТА евродепутатът Илхан Кючюк, един от тримата български евродепутати, представляващи Европейския парламент в Конференцията. Според него една част от предложенията ще успеят бързо да бъдат имплементирани, за други ще трябва да се направят кардинални промени и това изисква консенсусно усилие от страна на европейските държави. Илхан Кючюк оценява като ползотворни дебатите и резултатите в рамките на Конференцията, тъй като това показва разнообразието в Европейския съюз. Всички опити, по думите му, ЕС да бъде вкаран в рамки са се провалили. „Защото богатството на Европейския съюз и идеите на европейците са по-големи, отколкото идеите на всеки един политик“, каза той.

На дискусията в БТА ще бъдат обсъждани и конкретни български идеи, които произлязоха от анкети и дискусии, организирани от Агенцията през последната половин година в пресклубовете си в страната: Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Пазарджик, Видин, Хасково, Сливен, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Враца, Ловеч, Варна, София, Русе, Шумен, Добрич, Бургас, Казанлък и Ямбол. Идеи дойдоха и от срещи с българи, които живеят зад граница: Тараклия (Молдова), Скопие (Северна Македония) и Босилеград (Сърбия).

Можете да проследите конференцията в реално време в социалните мрежи на БТА:

Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1184121655687304

YouTube: https://youtu.be/J-vFuqm-8Yk

С тази своя първа по рода си инициатива – „Български гласове за Европа“ – Българската телеграфна агенция си постави амбициозната цел да даде глас на българските граждани в дебатите за бъдещето на Европейския съюз. Опитахме се да съберем колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства.

За повече информация следете сайта на инициативата:  https://europe.bta.bg/

За медиите:

Дискусията „Български гласове за Европа: какъв Европейски съюз искат българските граждани“  ще се състои на 20 юни /понеделник/ 2022 г. от 10:00 до 12:00 часа в зала „МаксиМ“ на БТА в София: бул. Цариградско шосе“ № 49.

 Събитието е открито за медиите.