28.11.2023

Двадесет и четвърта дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата ѝ „Българските гласове за Европа“

На зелените градове и масовия спорт е посветена двучасовата дискусия, която БТА организира в рамките на своята инициатива „Български гласове за Европа“ в Националния си пресклуб в Ямбол на 14 юни 2022 г. (вторник), ден след официалното му откриване.

В много части от Европа вече имаме умни, модерни, зелени градове. Само преди седмица в Европейския парламент гласувахме част от законите, свързани със Зелената сделка, които гарантират, че градовете ще имат съвсем друг облик в обозримото бъдеще“, каза за БТА евродепутатът Петър Витанов. „Скоро би следвало да заменим бензина с електричество, въглищата – със зелена енергия и да създадем доста по-устойчива, доста по-хубава и доста по-благоприятна градска среда“.

Петър Витанов заедно със заместник – кмета на община Ямбол Енчо Керязов, областния управител на Ямбол Васил Александров и генералния директор на БТА Кирил Вълчев ще открият конференцията „Български гласове за Европа: „Зелени градове & спорт за всички“.

Множество проучвания доказват, че градовете със зеленина са по-здравословни, по-сигурни, по-добри и по-предпочитани места за живеене. Зеленината допринася за социалното общуване и по-здравословния живот. Подходящото озеленяване е ключово за качествена градска зелена инфраструктура, осигурявайки своеобразна „еко-терапия“ и допринасяйки за по-ниски разходи за здраве. Зеленината е важна за опазването на биоразнообразието, както и за справянето с климатичните промени, които вече са сериозно предизвикателство за големите градове. Привлекателността на градовете се измерва и с възможностите за отдих и спортни занимания.

В дискусията ще участват представители на общински и регионални структури, на местния бизнес и на образователните институции, ландшафтни архитекти и други експерти, ученици и студенти.

Можете да проследите дебатите в реално време в социалните мрежи на БТА:

Фейсбук: https://www.facebook.com/events/396554862083562

YouTube: https://youtu.be/F2pxFPNGrBg

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“ с подкрепата на Европейския парламент.

За повече информация следете сайта на инициативата:  https://europe.bta.bg/

За медиите:

Дискусията „Български гласове за Европа: „Зелени градове & спорт за всички“ ще се състои на 14 юни /вторник/ 2022 г. от 10:00 до 12:00 часа в пресклуба на БТА в Ямбол.

Събитието е открито за медиите.