30.01.2023

Деца и възрастни взаимно можем да си бъде полезни по отношение на опазването на природата, смята директорът на 122-ро Иновативно основно училище (ИОУ) „Николай Лилиев“ – Ивета Германова. В интервю за Борислава Бибиновска от БТА тя заяви, че работата с децата по отношение възпитанието на грижата за природата изисква систематичност и последователност. Добрият пример се предава лесно, убедена е Германова.

Директорът остава възхитена от отдадеността на децата в инициативите по случай Деня на Земята, който отбелязахме в края на април. В Народното събрание бе открита изложба на ученици от 122-ро ИОУ. Част от творбите са от рециклирани материали. С това дело децата отправиха призив, че не трябва да оставяме отпадъците свободно край нас, а да ги събираме в определените за това места.

Ентусиазмът на децата

Смятам, че децата, които още от първи клас имат часове по гражданско образование и възпитание, лесно се учат“, коментира Германова. Тя сподели, че е била идея на децата част от рисунките да се направят от отпадъчни материали.

Видях как по случай Деня на Земята направиха презентации и рисунки, с колко желание се включиха, как ги представиха пред своите родители, взеха участие и в изложбата“, добави още тя.

По думите на Германова учителите приканват децата да напомнят на родителите и близките си за грижата за природата – да не изхвърлят фасове и боклуци през прозорците на колите, да събират отпадъците и да се грижат те да се изхвърлят разделно. „Децата, целенасочено възпитавани в тази посока, са добре запознати с опазването на околната среда“, категорична е тя.

Изложба на децата от 122 ИОУ беше представена в парламента в началото на месеца

Заразното добро

В 122-ро ИОУ правят допълнителни инициативи, с които се опитват да привлекат вниманието на учениците към предизвикателствата пред околната среда. По-зелено пространство е една от идеите, които развива училището.

Училището ни се намира съвсем в сърцето на София, където свободните пространства са оскъдни. Ние сме на бул. „Черни връх“, дворът е на три нива и ни липсва зеленина“, разказа Германова.

Тя посочи, че освен вековния чинар, който е в двора, децата по своя инициатива са засадили още два. От миналото лято са били възстановени сандъчетата за цветя на двора.

Децата засяха в някои от тях цветя. Майка, чието дете е учила в нашето училище, засади всички останали сандъчета като дарение и в подкрепа на нашите усилия“, посочи Германова.

Децата си имат разпределение кога да поливат цветята и се грижат за тях „като нещо, което им е скъпо“. Затова и директорът не крие, че се радва на ентусиазма на децата и казва: „Знаете ли колко е обнадеждаващо, когато видиш как едно добро се предава?“

Малките, но важни стъпки

Попитана за какво мечтае по отношение на природата, Германова отговори: „Мечтая си да започнем от това всеки около дома си да пази чисто“. Тя сподели, че преди години, когато се е върнала от чужбина, е изпитала неприятно усещане от струпването на отпадъците около блока.

Оттогава, като разхождам кучето, понякога нося в себе си чувал и събирам изхвърлените неща около блока. Първоначално хората ме гледаха странно, но сега виждам, че и други правят същото“, коментира тя.

„Смятам, че човек трябва да осъзнае, че не може да имаш претенции, ако самият ти не правиш елементарни неща, които да подобрят състоянието на околната среда“, подчерта още Германова.

Образованието като ценност 

Директорът на 122-ро ИОУ е убедена, че в образователната система децата надграждат добрите практики, които ще им бъдат полезни в живота.

Ако родителите осъзнават образованието като ценност и детето попадне в подходяща среда и училище, то ще има възможност да се развива“, посочи Германова.

Тя се надява „ножицата“, която се е разтворила в българското образование от необразовани до свърхобразовани хора и липсата на средното ниво, да изчезне.

Наличие на масово добро ниво на образованост ще е това, което да държи и да дърпа страната напред, а и Европа, и това трябва да се случи – този равен достъп до образование да бъде реален, не само на думи“, коментира тя.

Темата за опазването на околната среда бе във фокуса на провелата се в пресклуба на БТА конференция в Русе на 29 април. Събитието е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Видео от конференцията тук и тук.

На 20 май в Бургас от 10:00 ч. предстои дискусия, посветена на климатичните промени. Събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук и ютуб. Повече за проекта „Български гласове за Европа“ – тук.