13.08.2022

#БългарскиГласовеЗаЕвропа 🇧🇬 🇪🇺

Йекта Аптурахман е десетокласник в Средно училище „Отец Паисий“ в Кърджали, който наскоро се класира на първо място във възрастовата си група в Дванадесетото национално състезание по творческо писане на английски език с драматичната си творба „He had waited 20 years to return it“.

Младежът вижда в учебните предмети и науката не само скучната фактологическа страна и пред Валентина Стоева от БТА разказа как пречупва сухата материя през своя призма. Историята за него е не само дати и събития, а битки, прояви на героизъм и човечност. Географията е не само факти, а познание за това колко красива е нашата земя и колко разнородно е населението. Харесва предмети, в които няма само един път за достигане на точен отговор. Затова и иска да стане софтуерен инженер.

Момчето от Кърджали обича да научава нови и нови неща, свързани с реалния живот – като икономиките на различните държави и как те функционират, демографията на народите, сред които и тези от голямото европейско семейство. Има и свое виждане какво трябва да се промени, за да бъде Европа по-добро място за живеене.

На първо място Йекта поставя зеленото бъдеще, с грижа към замърсяваната ни планета. По думите му, все повече млади хора се притесняват за бъдещето на планетата.

На второ място младежът поставя инвестицията в образованието, по пътя на развитие и иновации. Според него в Обединена Европа трябва да продължи социалния модел в подкрепа на гражданите от тяхното раждане до житейския им край. „Реално няма кой знае колко за променяне, като погледнеш например страни като Норвегия, Швеция. Те са с изключително висок стандарт на живот. Трябва да сме като тях„, смята младежът от България.

А каква Европа вижда през 2050 г. с три думи Йекта описа категорично – обединена, толерантна, свободна.