13.08.2022

 Здравеопазване и иновации е темата на дискусията, която Българската телеграфна агенция (БТА) организира в Пресклуба си в Плевен на 25 февруари 2022 (петък) в рамките на инициативата си „Български гласове за Европа“.

 Конференцията ще открият евродепутатите Петър Витанов и Андрей Новаков, кмета на Плевен Георг Спартански, областния управител Иван Янчев, както и генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Дискусията ще бъде в хибриден формат, като може да се проследи пряко във фейсбук страницата на БТА:
https://www.facebook.com/events/1083051205870438
и в YouTube: https://youtu.be/cWE5Pvys0Tk

„Здравеопазването е един от най-големите и сложни социално-икономически сектори във всяка страна. КОВИД -19 показа на света, че не може да има успешна икономика без адекватно здравеопазване. Единственият начин за ефективно справяне с новите предизвикателства е подобряването на дългосрочната устойчивост и ефективност на здравната система чрез стартиране на дигитална трансформация на сектора. Тази трансформация трябва да се основава на ясна визия и стратегия, която следва екосистемния подход и системното мислене,“ казва Росен Димитров, основател на NRETIA Health – консултантска компания в сферата на здравеопазването, който е сред участниците в дискусията.

Иновациите в бълтарското здравеопазване

В разговора ще бъдат споделени иновативни практики, прилагани в плевенски болници;  възможностите за навлизане на нови технологии в българската здравна система; конкретни европейски политики в областта на здравеопазването; идеи и решения за предизвикателствата, пред които е изправено здравеопазването в България и ЕС в пост-КОВИД ситуацията.

Сред участниците са известни лекари, експерти от здравната система и представители на пациентски организации:  д-р Иван Малкодански, зам.-управител по лечебната дейност на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен, Христо Дочев, главен секретар на Медицински университет – Плевен, Ивайла Петкова – главна сестра на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, проф. д-р Тони Веков – председател на Съвета на директорите на Българския кардиологичен институт и болници „Сърце и Мозък“ в Плевен и Бургас, Мартин Митев – административен директор на МБАЛ „Сърце и мозък“ д-р Пенка Стефанова – директор на РЗОК – Плевен, д-р Елиза Георгиева и д-р Йордан Георгиев, съсобственици на МБАЛ „Свети Панталеймон“, д-р Илиян Минчев, директор на Регионална здравна инспекция – Плевен,  Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), д-р Станимир Хасърджиев – председател на Национална пациентска организация, Бойко Гаргов – регионален координатор в Национална пациентска организация, Емил Райков – директор на Държавна финансово-стопанска гимназия  „Интелект“ – училище-посланик на ЕП, Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България и други.

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“ с подкрепата на Европейския парламент:  https://europe.bta.bg/

За медиите:

Дискусията „Български гласове за Европа: подкрепа за уязвимите и ромите“ ще се състои на 25 февруари 2022 г. /петък/ от 10:00 до 12:00 часа, в Пресклуба на БТА в Плевен.
Събитието е открито за медиите.
Нужен е зелен сертификат.

logo_cofoe_24LL_vecto__BG