30.01.2023

Двадесет и трета дискусия, организирана от Българската телеграфна агенция в рамките на инициативата ѝ „Български гласове за Европа“

С инициативата си „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент, Българската телеграфна агенция (БТА) търси гласовете и на българите извън пределите на страната.

На 7 юни 2022 (вторник) БТА организира конференцията „Български гласове за Европа“ в Националния си пресклуб в Босилеград, Република Сърбия: от 10:00 до 12:00 часа местно време (11:00 – 13:00 часа българско време).

Събитието е част от дебатите на Конференцията за бъдещето на Европа, а с инициативата си „Български гласове за Европа“ БТА се стремида събере повече идеи, мнения и очаквания за това какъв да бъде Европейският съюз през 2050 г. – каква да бъде ролята му, какви лидери са му нужни, за да отговори на предизвикателствата на днешното време, накъде, кога и как да се разширява. Ще бъде обсъждана европейската интеграция на Западните Балкани.

Мястото на Сърбия и всички страни от Западните Балкани е в Европейския съюз колкото се може по-бързо. Но европейската интеграция е двупосочна улица. Страната-кандидат  трябва да преодолее инерцията от югославското минало е да е готова историческото помирение да стане факт“, каза за БТА евродепутатът Андрей Ковачев, който ще участва в дискусията.

Конференцията ще открият вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатът Андрей Ковачев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Специален акцент на конференцията в Босилеград са гласовете на представителите на българската общност в Република Сърбия, които са граждани и на Европейския съюз.

БТА ще излъчи дискусията в социалните си мрежи:

Фейсбук – https://www.facebook.com/events/541265220785140
и
Ютуб: https://youtu.be/GVzZGgbNHBc
 

Конференцията е двадесет и третото поред събитие на БТА в рамките на инициативата ѝ „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент. БТА организира „Български гласове за Европа” в националните си пресклубове в България, както и в държави с български общности, сред които има граждани и на Европейския съюз.

Това е третото събитие, което БТА организира извън пределите на страната. На 19 април такава среща беше осъществена в Тараклия, Република Молдова, а на 27 май – в Скопие, Република Северна Македония.

За повече информация следете сайта „Български гласове за Европа“: