28.11.2023

Участници в дискусията „Български гласове за Европа“ в Скопие обсъдиха интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и членството на Република Северна Македония в ЕС.  Форумът се проведе в Националния пресклуб на БТА в Скопие, Република Северна Македония, като част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент. Общо бе мнението за важността на евроинтеграцията на Западните Балкани.

Европейският съюз е навсякъде, където има европейски граждани и след като над сто хиляди българи са декларирали, че се чувстват такива тук, смятаме че е нормално да ги включим в дебата за бъдещето на ЕС, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриването на конференцията. Той подчерта, че дискусията е разговор за бъдещето на Европа, а не обсъждане на бъдещето на една или друга държава. Основен акцент в дебатите досега беше как гражданите на България си представят ЕС. България вече знае какво е да си член на ЕС, надяваме се, че с дискусия като тази пренасяме опита си и тук, в Република Северна Македония, допълни той. По думите му особено важно е Република Северна Македония (РСМ) да се чувства като част от ценностите на ЕС, а най-голямата ценност е, че всеки гражданин на ЕС има еднакви права с останалите граждани.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев открива конференцията

  Важно е Европа да се консолидира в рамките на ядрото, но също толкова важно е да погледне извън своята география, извън своите 27 страни и да потърси възможности да се разшири, каза евродепутатът Илхан Кючюк по време на конференция „Български гласове за Европа“. Споре него добави, че ако ЕС не погледне към разширяването си в Западните Балкани, трети сили ще участват. В международните отношения няма вакуум и този вакуум не се търпи от никого, добави евродепутатът. Относно Конференцията за бъдещето на Европа, чиито резултати бяха обобщени в доклад, който бе предаден на трима европейски лидери, Кючюк подчерта, че не не бива да се гледа на конференцията като на упражнение по консултация. По думите му тя трябва да се превърне в устойчив механизъм за комуникация с европейските граждани, така че Европа да предлага дългосрочни решения и да има отговор на кризите.

Евродепутатът Илхан Кючюк

Необходим е ефективен и бързо реагиращ Европейски съюз, каза евродепутатът Андрей Ковачев във видеоконферентна връзка. Ако говорим за обща външна политика, ако говорим за отговор на глобални предизвикателства, пред които сме изправени- геополитически, сигурност, икономика, трябва да сме единни, каза още Ковачев. За Русия, по думите му, е най-добре е да има слаб и разединен ЕС, който много трудно да взима единни решения. Нашият стремеж трябва да е да бъдем единни и много по-ефективни. Интеграцията е двупосочна улица и както ние, пълноправните членки на ЕС, трябва да сме готови да имаме капацитет да абсорбираме повече страни от 27, така и страните, които са кандидати, трябва да преодолеят това, което ги задържа назад, изтъкна още Ковачев.

Албанският министър-председател Еди Рама ще направи изявление за разделяне на Албания и Република Северна Македония в процеса на преговори за присъединяването на двете страни към Европейския съюз. Това ще се случи след следващото заседание на Съвета по общи въпроси на ЕС, съобщи евродепутатът Ангел Джамбазки. Инструментът за натиск през Албания над България ще изчезне съвсем скоро и ние можем съвсем спокойно да водим разговори с Република Северна Македония, прогнозира евродепутатът. Той обясни, че е постигнал съгласие за това, че няма никаква причина Албания да бъде сдвоена с Република Северна Македония или да чака да започне преговори за членство, след тежък разговор с Еди Рама и спор с него.

Движението на Европа на две скорости е вредно, каза Тошко Йорданов, председател на парламентарната комисия по културата и медиите. Ако Европа има двойни стандарти и е на две скорости, тогава това да бъде заявено достатъчно ясно и от нас да не се изисква толкова, колкото от останалите, добави Йорданов.  В момента има една теза, която се прокарва – за взимане на решения с квалифицирано мнозинство в ЕС, и тази идея трябва да бъде внимателно обмислена, защото по-малките държави ще изгубят част от тежестта си. Моето мнение е, че Европа би трябвало да върви към някаква форма на федерализация, за да взима бързи решения и всички да сме равни, без да загуби националното си многообразие, каза още той. Трябва да сме честни и да кажем, че ЕС във вида, в който е в момента, дава основание на голяма част от гражданите за недоволство, тъй като от нас се изисква да спазваме всички правила, а не получаваме необходимото от партньорите ни.

Тошко Йорданов, председател на Парламентарната комисия по културата и медиите

Европейските институции са силно ангажирани със започването на преговори с Република Северна Македония и Албания в рамките на френското председателство на ЕС. Ние оценяваме усилията, които двете страни полагат, за да бъде постигнато това. Успехът ще е значим не само за тази страна, но и за Албания, а и за по-широкия регион и Европа. Предвид всички кризи и социално напрежение, имаме интерес да започнем този процес сега. Това заяви Дейвид Гиър, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Република Северна Македония. Той отчете, че е бил постигнат голям напредък в изграждането на общия пазар, в демократичните ценности и в разширяването на Съюза.

Дейвид Гиър, ръководител на делегацията на Европейския съюз в Република Северна Македония

На нас ни е необходима модернизация на обществата в Западните Балкани, за да могат те да излязат от догмите на миналото, каза Ангел Ангелов, посланик на България в Скопие. Бъдещето на Европа не е предопределено, а е въпрос как ще го направим ние самите, добави посланик Ангелов. По думите му от нас зависи дали сме способни да реализираме и най-смелите си мечти за обединена, просперираща Европа. Посланик Ангелов отчете, че напредъкът в повишаването на сигурността на целия регион на Западните Балкани се е постигал чрез интеграцията на Черна гора, Албания и РСМ в НАТО.

Ангел Ангелов, посланик на България в Скопие

Оптимист съм, че ако Република Северна Македония (РСМ) разреши своите проблеми с България, ще може да започне истински и честни преговори за членство в Обединена Европа и така да върви напред, без омраза за бъдещите поколения, каза Владислав Тентов. Той изрази впечатлението си, че евродепутатите са единни относно мащабните проблеми, които касаят ЕС. Той добави, че те са концентрирали своята енергия и сила към изчистването и изкристализирането на проблемите между РСМ и България. По думите му тези проблеми се знаят. „Всичко води до там, че договорът от 2017 година практически не се изпълнява от РСМ. България има основателни причини да иска изпълнение на този договор, защото само ако двете страни са доволни, можем да вървим напред и тогава да се вдигне бариерата за РСМ“, посочи Тентов във връзка с позицията на България за членството на РСМ в ЕС.

Ние искаме бърза писта за интеграция на Република Северна Македония, каза Петър Колев, председател на Граждански демократичен съюз. Той подчерта, че разрешаването на спора между София и Скопие се явява спирачка пред по-нататъшната интеграция на Западните Балкани. Колев добави, че ако говорим за това как да трасираме този път към онова бъдеще на Обединена Европа, към която безспорно РСМ трябва да бъде част, може би първата задача пред ЕС, РСМ и пред България е изчистването на проблема с човешките права на българската общност в Македония, посочи Колев.  

Като българин, който е роден и живее в Македония, бих бил изключително разочарован, ако ЕС сложи печат на един от основните си принципи, добави той. По думите на Колев ЕС със своите ходове предизвиква евроскептицизъм. Не знам доколко една такава постъпка, в която България и ЕС направят компромис с тази основна европейска ценност, не би предизвикало момент на евроскептицизъм и особено на евроскептицизъм в българската общност в Македония, коментира участникът.

Мисля, че пропуснахме много сериозно време за опознаване на хората от двете страни на границата, заяви журналистът Коста Филипов, дългогодишен кореспондент на БТА и БНТ в Скопие. Въпреки, че се намираме в 21 век, въпреки че се направиха толкова много неща, двете общества все още не се познават достатъчно добре, коментира журналистът.  Филипов припомни за подписаните още преди години договори между БНТ и Македонското радио и телевизия, предвиждащи БНТ да предоставя безплатно своята сателитна програма на кабелните оператори в Македония. Той посочи, че след подписването им нищо не се е случило и едва преди година и половина сателитната програма на БНТ е била включена в асортимента на единия от кабелните оператори в РСМ. Той апелира към председателя на комисията по култура и медии Тошко Йорданов да настоява за разкриване на кореспондентски пунктове в Скопие.

Коста Филипов, журналист

Без духа на добрата воля сътрудничеството винаги ще бъде обременено с усещането за измама, а договор има, когато и двете страни са доволни от договора, каза Георги Трендафилов, председател на Националния комитет на Гражданския демократичен съюз в Северна Македония. По думите му в македонското общество е имало очаквания, че „2017 година, членството в НАТО“ ще даде нов импулс на добрата воля и сътрудничество, но „това не е факт“. Правителството в Скопие отказва да вдъхне живот на един двустранен договор, който има дългосрочни последици за стабилността и просперитета на Македония. Много просто, те не зачитат това, което подписаха еуфорично. Никой не ги е карал насила да го подпишат този договор. Въпреки еуфорията, която демонстрираха пред обществеността, този договор не функционира, коментира Трендафилов. Според него в България евродепутати и депутати, независимо от политическата принадлежност, „гребат в една посока, а това е много важно, за да се  изрази една ясна национална позиция къде и как българският политически елит вижда ЕС в бъдеще“. Той допълни, че това е важно и за страните от региона които са в процес на преговори или почват да преговарят с ЕС.

Вижте тук пълната дискусия: