30.01.2023

#БългарскиГласовеЗаЕвропа 🇧🇬🇪🇺

Мария Георгиева и Светлан Колев са двама млади хора от Ямбол, за които европейските зелени политики не са далечна и непозната тема. Десетокласниците от Езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ в града наскоро участваха в националния етап на Европейската олимпиада по статистика с презентация на тема „България и зелената сделка“. Според 17-годишните младежи е крайно време да бъде преодоляна „Европа на две скорости“ по отношение на екополитиките и Европейският съюз (ЕС) да поеме единен зелен курс. Това споделиха Мария и Светлан в интервю за БТА в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, изпълнявана от Агенцията съвместно с Европейския парламент.

„Всички се възмущаваме на екокатастрофите, на които ставаме почти ежедневно свидетели. Дори и да сме млади, нас това също ни вълнува. Най-голяма част от електроенергията и топлоенергията у нас все още се произвежда от невъзобновяеми енергийни източници, основно от въглища и природен газ“, отбелязва Светлан.

„Изводите които направихме в презентацията ни на Европейската олимпиада по статистика са, че за съжаление нашата държава много изостава в това отношение. За да постигнем зелената сделка е необходимо да изградим поне още 32 процента възобновяеми енергийни източници“, допълва Мария.

Много паркове, превес на електрическите автомобили и изграждане на още веломрежи – това според младите хора е посоката, към която да се отправят европейските градове. Алтернативното придвижване е добре развито в някои европейски държави като Нидерландия, но повечето, включително и България трябва още много да работят за намаляване на вредните емисии от автомобилите във въздуха. Според тях локалните зелени политики са първата и най-важна стъпка.

„В България в много градове започнаха да се изграждат велоалеи, но все още не са достатъчно, има какво да се желае в това отношение“, коментира Светлан. Според него не е невъзможна и идеята за европейска велосвързаност на отделните държави – с изградени велопаркинги, места за почивка и мобилно приложение с база данни, което да указва на колоездачите, как могат безопасно да пътешестват.

Необходимо е да бъдат създадени повече европейски институции, осъществяващи ефективен контрол над опазването на природата, „защото на хартия всичко е идеално, но действителността е друга“, отбелязва Мария. Според нея нагласите на хората лесно могат да се пречупят в положителна посока, но са необходими добри примери и изграждане на навици от най-ранна детска възраст. „Възпитанието трябва да е на всички нива – семейство, образователна среда. Рециклирането на отпадъците все още е много непопулярно у нас. Поставянето на кошчета за разделно събиране в дворовете на детските градини и училищата би помогнало децата да формират зелено мислене и да израснат като хора, отговорни към опазването на природата“, посочва ученичката.

В рамките на инициативата „Български гласове за Европа“ БТА организира на 14 юни в Ямбол дискусия на тема „Зелени градове & спорт за всички“. Във фокуса на дискусията ще бъдат зелените инициативи – част от европейските политики в областта на опазването на природата. Ще бъдат представени успешни зелени практики за създаването на градска среда с достатъчно зони за отдих и спорт на открито.

Проследете дискусията в реално време във Фейсбук и Ютуб