30.01.2023

#БългарскиГласовеЗаЕвропа 🇪🇺 🇧🇬

Конференцията за бъдещето на Европа предоставя възможност на младите хора да представят за обсъждане проблемите, които ги вълнуват, и тези проблеми да бъдат разгледани на европейско ниво, смята 28-годишната Неделина Стоянова от София, която е сред българските участници в Конференцията.

Българката е част от работна група, която разисква справедливостта, намаляването на социалните различия и насърчаването на равнопоставеността. Тя беше в Дъблин, Ирландия в края на миналата седмица за заключителната пленарна сесия на гражданския панел, който обсъжда теми за ролята на ЕС в развитието на икономиката, справедливостта, младежта и дигитализацията.

Необходимо е ЕС да помогне за стимулиране на раждаемостта, смята Неделина. Според нея съюзът може да съдейства за това чрез въвеждане на някои от предложените и обсъдени способи, методи и политики за справяне с предстоящата демографска криза, предизвикана от застаряването на европейското население.

Друга тема, която българката смята за важна, е защитата на личните данни. „В момента всичко е дигитализирано, всичко се дигитализира…, така че политиката за защита на личните данни е много важна, за да може хората да са защитени и спокойни и да не се притесняват, че някой ще открадне личната им информация и ще злоупотреби с нея“, посочи Неделина в разговор с Владимир Арангелов и Николай Станоев от БТА.

Момент от заседанието в Дъблин, Ирландия.


Неделина се надява войната в Украйна да приключи в най-скоро време по най-добрия възможен начин, защото според нея това, което се случва там, е много лошо. Българката изрази голяма радост, че всички участници в конференцията са се включили в инициативата за показване на подкрепа за Украйна, която беше организирана при нейното откриване, тъй като това е демонстрирало, че хората наистина ги е грижа какво се случва в тази страна и подкрепят украинците.

В Международната цифрова платформа на Конференцията са посочени около 200 идеи за икономиката, справедливостта, младежта и дигитализацията. Тези от тях, които получат 70 процента подкрепа от участниците в гражданския панел, ще бъдат оформени като препоръки и представени на пленарното заседание на форума в Страсбург през март.

Препоръките ще бъдат представени пред Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия, за да начертаят визията за бъдещето на Европа.

Ако и Вие имате идеи за Европа, споделете ги на многоезичната дигитална платформа.