30.01.2023

Двадесет и втора дискусия, организирана от БТА в рамките на инициативата ѝ „Българските гласове за Европа“

На регионалното развитие е посветена двучасовата дискусия „„Регионално развитие – по-силна икономика“: Български гласове за Европа“, която БТА организира в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“ в Националния си пресклуб в Казанлък на 4 юни 2022 г. (събота) след официалното му откриване.

Конференцията се очаква да открият евродепутатът Андрей Новаков, който е и координатор в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, кметът на Казанлък Галина Стоянова и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Казанлък е успешен пример за малък район със силна икономика:

Продукция за потребители от всички континенти:

  • близо 1 300 000 лв. – през 2020 г.

Двукратно увеличение на инвестициите в дълготрайни материални активи:

  • от 400 000 лв. през 2010 г. – 700 000 лв. през 2020 г.

Ниска безработица

  • 2021 г.  – под 4% (при средна в България 7%).

Казанлък е сред десетте български града с най-голям дял в БВП на страната. Известна е силно развитата тежка промишленост, близо една трета от общия брой нефинансови предприятия в Област Стара Загора са тук. В сравнение с целия регион, предприятията с печалба са повече в Казанлък, а предприятията с нулев резултат тук са по-малко, откъдето и да било в областта, каза за БТА кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Дискусията ще бъде излъчвана в социалните мрежи на БТА:

във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/1307866376289244

 и в YouTube: https://youtu.be/DziSa5URXOQ   

Акценти в дискусията ще бъдат основните отрасли в икономиката на региона, както и ключовата роля на професионалното образование в регионалното развитие.

В дебатите ще се включат представители на общински и регионални структури, на местния бизнес и на образователните институции, ученици и студенти.

Събитието се организира в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, на която БТА партнира с инициативата си „Български гласове за Европа“ с подкрепата на Европейския парламент.

За повече информация следете сайта на инициативата:  https://europe.bta.bg/

За медиите:

Дискусията „Български гласове за Европа: „Регионално развитие – по-силна икономика“ ще се състои на 4 юни /събота/ 2022 г. от 10:00 до 12:00 часа в пресклуба на БТА в Казанлък.
Събитието е открито за медиите.