13.08.2022

#БългарскиГласовеЗаЕвропа 🇧🇬 🇪🇺

Европейският съюз трябва да бъде по-независим от външно влияние, смята Стефан Панайотов, един от българските участници в сесията на гражданския панел по въпросите на икономиката, образованието и цифровизацията в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, която се проведе в Дъблин в края на февруари.

Изложени бяха голям брой идеи за развитието на Европа, заяви 62-годишният Панайотов пред БТА. Той подчерта, че ще е много добре за Европейския съюз, ако политиците обърнат внимание на препоръките, отправени от гражданите, участващи в Конференцията.

Най-важното за него е, че са били отправени призиви за един съюз, който да е по-независим в икономически и политически план. Необходимо е ЕС да използва повече собствени технологии, научни изследвания и човешки ресурси, поясни Стефан Панайотов.  Той отбеляза, че сега се използват много технологии, разработени от държави извън съюза, и даде конкретен пример с мобилните мрежи от пето поколение (5G).

Българинът изрази загриженост във връзка с войната в Украйна.

Всичко, което се случва в тази страна, е по-сложно. Освен руския президент Владимир Путин, своята отговорност трябва да поемат ЕС, НАТО, Великобритания и най-вече Съединените щати, смята Стефан Панайотов.

На снимката:
Стефан Панайотов (вдясно) заедно с други български участници в Конференцията за бъдещето на Европа.