25.03.2023

Приключи петото пленарно заседание на Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург, където на 25 и 26 март в работни групи се събраха граждани заедно с членове на Европейския парламент, националните парламенти и институциите на Европейския съюз (ЕС). В гражданските панели обикновените хора формулираха и представиха близо 200 предложения за подобряване на ЕС и те бяха доуточнени, преди окончателното им предоставяне за последващи действия на Европейския парламент (ЕП), Съвета и Европейската комисия (ЕК). Конференцията за бъдещето на Европа започна през септември м.г. като постави гражданите в центъра на дискусията за това как трябва да се промени ЕС. Участниците обсъждат предложенията от националните панели и събитията, организирани включително онлайн с участието на гражданското общество, членовете на Европейските институции и делегатите на страните членки, като се очаква накрая да представят доклада си.

Гражданите засегнаха много конкретни теми, например относно прозрачността и въпроса, че езикът на Европа понякога е твърде бюрократичен и неразбираем, каза Мартин Вебер от Европейската народна партия. На пленарното заседание на конференцията бяха обсъдени проектопредложения за младежта и образованието, за това как да се постига баланс между икономиката и социалната справедливост в епохата на цифровия преход.

Хората оспориха приноса на политиците и заинтересованите страни като настояха направените от тях препоръки да не се променят. “Макар че като граждани приветстваме многото направени допълнения към нашите препоръки, ние се страхуваме, че има опасност препоръките ни да се изгубят в политическия дневен ред„, каза Камила Йенсен, една от  гражданските представители на Дания.

Момент от пленарната сесия на 25-26 март.
Сн. Европейски парламент

Европейският депутат Габриеле Бисхоф от Прогресивния алианс на социалистите и демократите сподели, че е оптимист, но в същото време разбира притесненията на гражданите: “Аз ще поема отговорност, както и всички останали членове на Европейския парламент. Ние ще обърнем нужното внимание на предложенията”, заяви тя.

По време на пленарното заседание бяха разгледани и нови препоръки по въпросите на миграцията, здравеопазването и изменението на климата. Тема на дискусиите бяха също мястото на ЕС в света, демокрацията, правата и ценностите.

Даниел Фройнд от групата на Зелените и Европейския свободен алианс в ЕП каза, че “има много добри предложения. Някои от тях обаче остават твърде неясни. Трябва да се уверим, че не само внасяме предложения, които лесно могат да бъдат отхвърлени след приключване на Конференцията.”

По думите на съпредседателя на конференцията Ги Верхофстатестествено, предстои още много работа. Заключението, което мога да направя след работата ни от последните два дни, каза той, е че заедно успяхме да намерим метод, основан на препоръките на гражданите, за да постигнем реални заключения в рамките на тази конференция.“

Пленарното заседание ще се събере отново, за да завърши заключенията, които ще бъдат предадени на председателите на Европейския парламент, Комисията и Съвета, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Предстоят заседания на Конференцията за бъдещето на Европа през април и май.

Момент от пленарната сесия на 25-26 март.
Сн. Европейски парламент